Poštovani župljani

Vjerujem da svi sa bolom u srcu proživljavamo ove mučne trenutke kušnje na koju je stavljen čitavi svijet. Bog, naš Dobri Otac ljubi sva svoja stvorenja, a pogotovo čovjeka kojega je stvorio na svoju Sliku i priliku. Imajmo u ovoj situaciji puno pouzdanja u Trojedinog Boga koji će nas provesti kroz ovu kušnju. Ne bojmo se, nismo sami u ovim trenucima, s nama je Gospodin Isus, Emanuel i On nas nikada neće napustiti.  U ovoj ozbiljnoj situaciji pozivam i sebe i vas na poslušnost državnim i Crkvenim vlastima. Poslušnost je od Boga, stoga se držimo strogo pravila, uputa i odredbi koje pred nas stavljaju naši nadređeni, to je jedino ispravno i mudro. Ovo je prilika da se svi zaustavimo iz svojih užurbanosti, da se smirimo, saberemo i promislimo svatko o sebi. Ovo je također prilika da iz dubine srca zavapimo Bogu u našoj osobnoj i obiteljskoj molitvi. Pozivam vas na zajedničku obiteljsku molitvu svete krunice ili pobožnost križnog puta. U ovim trenucima kušnje ne možemo se, barem u većem broju okupljati u našoj župnoj crkvi na zajednička slavlja Boga, no možemo svatko u svojoj kući, obitelji, stvoriti malu kućnu Crkvu, baš kao prvi kršćani u rano kršćansko doba. Neka vaše male kućne crkve budu oaze svakodnevne zajedničke molitve i pouzdanja u Trojedinog Boga koji uvijek svojim vjernima sve izvede na dobro, tako će nas i u ovoj kušnji izvesti. Budimo, iako odvojeni jedni od drugih, ipak zajedno povezani u duhu u molitvi u solidarnosti jedni sa drugima. Pokažimo se u ovoj kušnji kao braća, kao pravi kršćani koji ne očajavaju, nego gledaju s puno nade u bolje sutra. Neka je nad svima vama dragi moji župljani blagoslov Oca + Sina + i Duha Svetoga. Neka nas sve zagovara naša Majka, Gospa Šumanovačka, Majka dobre nade, neka nas čuvaju naši anđeli čuvari, zagovara sveti Jakov apostol i Juraj mučenik i svi sveci i svetice Božje. 

Do daljnjeg nema svete mise sa narodom, no ja kao vaš pastir zajedno sa našim časnim sestrama služim svaki dan svetu misu. Misne nakane koje su upisane  svakodnevno služim prema rasporedu i terminima kako je pribilježeno.

Pozivam Vas da svake nedjelje pratite svetu misu preko raznih sredstava društvenog priopćavanja, preko medije koji vam nude tu mogućnost. Za u buduće možda i naša župa osigura izravni prijenos svete mise nedjeljom, no dopustite mi da se i ja malo saberem u ovoj situaciji.

Svake nedjelje od 09.00 sati pa do 18.00 sati imate mogućnost doći u crkvu pokloniti se Isusu koji će biti izložen u Presvetom Oltarskom Sakramentu. Crkva je Bogu hvala velika i stoga se svakako držimo pravila da budemo 2 metra udaljeni jedni od drugih.

U radne dane crkva će također biti otvorena za osobnu molitvu od 09.00 sati do 18.00 sati.

Što se tiče ispovijedi, držimo se pravila, svećenik će doći osobi koja je u smrtnoj pogibli, drugih ispovijedi do daljnjeg nema. 

U slučaju pogreba, svećenik ima samo obred ukopa bez svete mise. Svetu misu zadušnicu svećenik služi bez prisutnosti naroda. Kod ukopa se također držimo pravila, samo najuža obitelj. 

Vaš pastir Ivan Živić